Депутатите изслушат вицепремиера по управление на европейските средства . То е

...
Депутатите изслушат вицепремиера по управление на европейските средства . То е
Коментари Харесай

Пеканов: Предоговарянето на ПВУ продължава, България е в „златната среда

Депутатите изслушат вицепремиера по ръководство на европейските средства. То е по искане на парламентарната група на и е обвързвано с осъществяването на решението на предходното Народно заседание, с което Министерският съвет беше длъжен да предприеме дейности за изменение на Плана за възобновяване и резистентност в частта “енергетика ”. 

" Служебното държавно управление е подхванало всички вероятни дейности за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), в осъществяване на решението на Народното събрание, като чакаме квалифицираните промени да бъдат съгласувани с Европейската комисия (ЕК) според описания график ".

Това съобщи  вицепремиерът по ръководство на европейските средства, по време на днешното си чуване в Народното събрание. 

Пеканов изясни, че процесът по предоговаряне продължава и решението на Народното събрание ще бъде изпълнено дотолкоз, доколкото е допустимо в хода на договарянията с Европейска комисия, която ще има окончателната дума във връзка с препоръчаните промени. Същевременно, задачата ни е да не се допусне закъснение на осъществяването по време на предоговарянето, както и загуба на европейски средства по Плана, посочи вицепремиерът. 

„ България е в „ златната среда “. Получили сме към 25% от средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Има доста страни, които са получили доста по-малко. Има шест-седем страни, които изобщо не са създали искане за първо заплащане. Радвам се, че в границите на служебния кабинет успяхме да наваксаме част от забавянето, което се беше получило “, сподели още. 

Той предвижда, че допустимо най-скоро, откакто приемем нужното законодателство, ще можем да получим второто заплащане. 

Мнозинството в Народното събрание продължава да поддържа пътя на страната към еврозоната, съобщи длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства по време на парламентарния блицконтрол.

Пеканов напомни, че скоро имаше избори, на които всяка една партия сподели своето мнение за приемането на страната в еврозоната. " Вие имате ясно изразено мнение, аз го почитам, даже да не съм склонен с него ", обърна се Пеканов към партия " ", които съгласно него имат право да са срещу, само че има решение на Народното събрание за еврозоната и то не е анулирано. Техническата работа по приемането продължава, тъй като служебният кабинет има такава отговорност, сподели Пеканов.

Той отхвърли обвинявания от " " служебният кабинет да е плащал на лобисти в Европейска комисия. " Нямам информация за разплащания към лобисти и не мога да разясня ", сподели Пеканов. Той напомни, че Министерският съвет утвърди отпущането на 10 млн.лв. по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година за финансово застраховане на информационните действия по процеса за въвеждането на еврото в Република България.

Пеканов обаче акцентира, че няма информация тези средства досега да са употребявани. " Те са делегирани, само че не са употребявани ", сподели вицепремиерът. Всички други въпроси би трябвало да ги отнесете към Министерството на финансите, сподели той на партия " ".

До юни ще започва приема по всички оперативни стратегии. Това стана ясно от изявление на служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства по време на блиц контрола в Народното събрание. 

По новия програмен интервал в границите на служебния кабинет през предходната година бяха утвърдени 10 от 10 оперативни стратегии. По съвсем всички към този момент са почнали процедури. Остават няколко, които през май месец или при започване на юни ще стартират процедурите, тъй че до края на този длъжностен кабинет, цел е всички стратегии да са стартирали, съобщи Пеканов.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР